Vapaa-ajan liikunta ja urheilu ovat terveyttä edistäviä

Sähköpyörän huolto kannattaa tehdä säännöllisesti

Sähköpyörää kannattaa huoltaa säännöllisesti, kuten kaikkia muitakin koneita ja laitteita. Sähköpyörän kohdalla puhutaan myös usein ensihuollosta, joka suositellaan tehtäväksi ensimmäisen 300 ajokilometrin jälkeen. Oletko uuden sähköpyörän onnellinen omistaja ja sen huoltoasiat alkavat olla ajankohtaisia? Siinä tapauksessa olet löytänyt juuri oikean blogin pariin, sillä tämänkertainen kirjoituksemme käsittelee sähköpyörän huoltoa.

Miten usein sähköpyörää tulee huoltaa?

Kaikki kulkuvälineet kannattaa huoltaa säännöllisesti, että niillä liikkuminen on turvallista ja miellyttävää sekä myös pyörän toimivuuden ja arvon säilymiseksi. Sähköpyörää kannattaa huollattaa säännöllisesti huolto-ohjelman mukaan, johon kuuluu ensihuolto, kausihuolto tai vuosihuolto sekä täyshuolto. Tarpeellisia saattavat myös olla myös käyttöönottohuolto, jos pyörä on seissyt kauan käyttämättömänä tai pienet korjaukset, jos pyörään on tullut pientä vikaa huoltojen välillä. Sähköpyörästä kannattaa myös itse pitää hyvää huolta huoltojen välissä tekemällä pieniä ylläpitoon liittyviä toimia.

Mitä eri huolloissa tehdään?

Sähköpyörät ovat aina tarkastettuja ja testattuja uutena, ennen kuin ne luovutetaan asiakkaalle, mutta ensimmäisten satojen kilometrien aikana niiden pinnat asettuvat vanteelle, vaijerit venyvät ja asetukset saattavat löystyä. Ensihuolto suositellaan tehtäväksi yleensä noin 200 – 300 ajokilometrin jälkeen tai 3 kuukautta sen käyttöönotosta. Ensihuollossa pyörä pestään, puhdistetaan, kaikki osat ja säädöt tarkistetaan huolellisesti sekä palautetaan tarvittaessa sopiville kireyksille ja säädöille. Pyörän sähköllä toimivat sovellukset tarkistetaan myös ja niille tehdään tarvittaessa päivitykset.

Huoltojen välillä kannattaa itse huolehtia, että renkaissa on suosituksen mukainen rengaspaine ja että niissä ei ole reikiä tai viiltoja. Ruuvien kireyden voi tarkistaa itse ja kiristää niitä tarvittaessa, koska ne usein löystyvät käytössä. Pyörä kannattaa myös pitää puhtaana pesemällä sitä säännöllisesti miedolla saippuavedellä. Ketjuista voi myös puhdistaa ylimääräiset liat harjaamalla sekä pitää ne öljyttynä.

Pyörän kausihuolto tehdään joko kerran vuodessa tai 2000 ajokilometrin välein. Kausihuollossa pyörä käydään järjestelmällisesti läpi, vaihdetaan kuluneet osat uusiin, voidellaan laakerit, kiristetään osat ja laitetaan säädöt kohdilleen. Sähkölaitteille tehdään myös tarvittavat ohjelmistopäivitykset. Täyshuolto on kausihuoltoa kattavampi huolto, joka suositellaan tehtäväksi joka kolmas vuosi tai 6000 ajokilometrin jälkeen. Pienet korjaukset tehdään tarvittaessa. Sähköpyörän säännöllinen ja ammattilaisen tekemä asiantunteva huolto on tärkeää pyörän toimintakunnossa säilymisen kannalta. Kun tarvitset sähköpyörän huoltoa, esimerkiksi Star-Velos voi olla avuksesi.


jaa