Vapaa-ajan liikunta ja urheilu ovat terveyttä edistäviä

Sähköpyörä sopii sekä työmatkalle että vapaa-aikaan

Sähköpyörät ovat yleistyneet viime vuosina, kuten myös pyöräily ylipäätään. Sähköpyörät voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin. Sähköavusteinen pyörä vaatii lihasvoimaa liikkuakseen ja jonka teho voi olla enintään 250 wattia. Sen moottori toimii vain poljettaessa ja kytkeytyy pois päältä pyörän saavutettua 25 km/h nopeuden. Sähköavusteisen polkupyörän kuljettamiseen ei tarvita ajokorttia, eikä liikennevakuutusta ja sillä ajetaan liikenteessä samoilla väylillä kuin tavallisella polkupyörällä. Sähkömoottorilla varustetun polkupyörän sähkömoottori toimii polkimia polkematta ja sen teho voi olla enintään 1 kW. Jos sen moottorin teho ylittää 250 W on kyseessä moottoroitu polkupyörä, joka on oikeastaan pienitehoinen mopo ja vaatii liikennevakuutuksen, mutta sitä ei tarvitse rekisteröidä. Noudatettavat liikennesäännöt ovat pääosin samat kuin tavallisella polkupyörällä, mutta kuljettajan täytyy olla vähintään 15-vuotias.

Sähköpyöräilyn edut

Sähköpyöräily sopii jokaiselle siinä missä tavallinenkin polkupyöräily. Se sopii nopeaan liikkumiseen ja sähkömoottorin ansiosta helpottaa huomattavasti esimerkiksi mäkisessä maastossa, vastatuulessa ja pitkiä matkoja pyöräillessä. Sujuvaan työmatkailuun ja autoteiden ruuhkien välttämiseen sähköpyörä on myös loistava väline. Sähköavustuksen määrää ja tehoa voi säätää omiin tarpeisiinsa sopivaksi ja avustuksesta huolimatta sähköpyöräily on myös hyvä kuntoilumuoto. Tutkimusten mukaan sähköpyöräily toimii lähes yhtä tehokkaana liikuntamuotona kuin tavallinen polkupyöräily, keskinopeuden ollessa suurempi. Sähköpyöräily sopii hyvin kuntoilumuodoksi ja sen aloittamiseksi ei tarvitse olla hyvässä kunnossa, vaan se kohottaa kuntoa pikkuhiljaa.

Miten valitsen sopivan sähköpyörän

Sähköpyörien valikoima on laaja ja niitä löytyy monesta eri hintaluokasta sekä moneen eri käyttötarkoitukseen. Ensimmäiseksi kannattaa siis miettiä omia tarpeitaan, tarvitseeko sähköpyörää esimerkiksi pääsääntöisesti arkikäyttöön, maastopyöräilyyn vai maantiepyöräilyyn sekä minkälaisia varusteita pyörään tarvitsee. Käytettävissä oleva budjetti vaikuttaa myös pyörän valintaan. Sähköpyörien hinnat vaihtelevat paljon ja halvimman pyörän voi löytää muutamalla satasella ja kalliimmat voivat maksaa jopa lähemmäksi 10 000 euroa. Akun kapasiteetti vaikuttaa paljon siihen, kuinka pitkän matkan pyörällä voi matkata lataamatta ja moottorin teho taas vaikuttaa käyttömukavuuteen, suuremman tehon tarjotessa enemmän vääntöä esimerkiksi liikkeelle lähtiessä ja mäissä. Oikeanlaisen sähköpyörän valinnassa kannattaa myös konsultoida asiantuntevaa jälleenmyyjää, joka osaa neuvoa ja opastaa valintaan liittyvissä kysymyksissä.

Sähköpyörien valikoimaan voit tutustua esimerkiksi Star-Velos sivuilla.


jaa