Vapaa-ajan liikunta ja urheilu ovat terveyttä edistäviä

Snooker on yksi biljardin muodoista

Biljardi tarkoittaa pallopelejä, joita pelataan veralla päällystetyllä, suorakaiteen muotoisella pöydällä. Pöydän verka on yleisemmin vihreä tai sininen, villa/nailon sekoitekangas. Snooker on Iso-Britannialaista alkuperää ja sanotaan, että sen ovat kehittäneet Intiassa palvelleet brittiupseerit. Snookeria pelataan pöydällä, jonka sisämitat ovat 6 x 12 jalkaa, joka on noin 1,83 m x 3,66 m, ja siinä on kuusi pussia, jokaisessa kulmassa yksi ja molemmilla pitkillä sivuilla yksi. Snookeria pelataan 22 pallolla; yksi palloista on valkoinen lyöntipallo ja sen lisäksi siinä on 15 punaista palloa, jotka ovat yhden pisteen arvoisia. Muita palloja on vain yksi kappale, ja niiden pisteiden arvot menevät seuraavasti: keltainen 1, vihreä, 3, ruskea 4, sininen 5, vaaleanpunainen 6 ja musta 7 pistettä.

Miten snookeria pelataan

Snooker aloitetaan niin, että pallot ovat järjestetty seuraavasti: kaikki punaiset pallot laitetaan pyramidiin, jonka kärki on pyramidipisteessä ja vaaleanpunainen pallo koskettaa pyramidin kärkeä, musta pallo laitetaan biljardipisteeseen lähelle pöydän päätyä, sininen pallo pöydän keskikohtaan ja vihreä, ruskea ja keltainen pallo laitetaan D –suoran, joka on puolipyöreä alue pöydän päässä, vasemmalle puolelle, keskelle ja oikealla puolelle.

Aloituslyönnin täytyy osua ensin punaiseen palloon ja pelaaja on lyöntivuorossa niin kauan, kunnes hän ei saa palloja pussiin tai tekee virheen. Peli etenee niin, että ensin yritetään pussittaa vuorotellen punainen pallo ja sen jälkeen toisen värinen pallo, pelaajan täytyy sanoa etukäteen, minkä pallon hän yrittää pussittaa. Kun punaisia palloja ei enää ole, saa pelaaja pussittaa haluamansa väripallon ja sen jälkeen arvojärjestyksessä pienimmän pallon. Punaiset pallot pysyvät aina pussissa, mutta muut värit laitetaan aina uudestaan niiden alkuperäiselle paikalle, niin kauan kuin punaisia palloja on jäljellä pöydällä. Kun viimeinenkin pallo on pussitettu, peli loppuu ja voittaja on korkeamman pistemäärän saavuttanut pelaaja. Pelaajan yhden vuoron aikana saamaa pistemäärää kutsutaan breikiksi ja maksimi breikki on 147 pistettä.

Snookerin vanhin ammattilaisturnaus on nimeltään the World Snooker Chmapionship ja se alkaa vuosittain syksyllä ja päättyy seuraavan vuoden keväällä. Turnaus koostuu sekä ranking- ja kutsuturnauksista. Nykyisin avausturnaus järjestetään Kiinassa ja se kulkee nimellä Shanghai Masters. Myös Groovetown Jack Bar & Billiard tarjoaa mahdollisuuden snookerin ja biljardin pelaamiseen


jaa